nlenfrde

Verandering komt door bewustwording. Hoe kunnen wij om begrip vragen, als de gemiddelde burger geen notie heeft van de maatschappelijke ramp die zich voltrekt?

Zo lang de burger denkt dat een contact verbod niet ‘zo maar’ opgelegd kan worden? Als de burger denkt dat de verstoten ouder wel iets op zijn/haar geweten zal moeten hebben? Als de burger elkaar niet kritisch bevraagd over het waarom een kind niet onbevangen van beide ouders mag houden?

Zo lang ouderverstoting overal plaats vindt omdat men massaal weg kijkt of er zelfs aan bijdraagt, zullen wij manieren moeten bedenken om de maatschappij ervan te doordringen dat ouderverstoting ons allemaal raakt, want iedereen kent wel iemand die.

Het MKB congres leek mij een uitgelezen plek om een grote doelgroep te bereiken. Via de website kwam ik kinderlijk eenvoudig telefonisch in contact met de organisator. Hij had er wel oren naar en vroeg mij het verhaal op de mail te zetten en daarbij Lara van Leeuwen, als de nieuwe organisator, in een cc.


Van: Annemarie van Mackelenbergh OVS
Datum: donderdag 10 oktober 2019 om 11:16
Aan: Lara van Leeuwen
Onderwerp: MKB ondernemerscongres

Goedemorgen Wouter en Lara, 

Gisteren heb ik telefonisch contact gehad met Wouter en hij adviseerde mij jullie samen te mailen om mijn vraag inzichtelijk te maken.

31 oktober vindt het MKB congres plaats in de Brabant hallen. Mogen wij, namens Herken Ouderverstoting, het grootste ouderplatform van Europa onze A5 Flyer uitdelen? Netjes, ingetogen? Liefst dat onze banner op de achter grond erbij staat? En als dat niet kan, mag dan in ieder geval onze flyer in de ‘goody bag’? 

Wij flyeren om bewustzijn te creëren. Iedereen kent wel iemand die… 1 op de 3 relaties strandt en bij samengestelde gezinnen is dat nog meer 65%. Een scheiding heeft een effect op de organisatie, laat staan wat een complexe scheiding doet:

Verminderde productiviteit omdat:

  • men in gedachten met de scheiding bezig is
  • vrij moet nemen voor rechtszaken, maar ook onderzoeken (raad van Kinderbescherming, JB, zorgteams etc)
  • vrij moet nemen ivm bijwonen van trajecten en/of mediation (die contra productief zijn nota bene)

Verhoogd verzuim omdat:

  • het rechtvaardigheidsgevoel zwaar wordt aangetast
  • het meest wezenlijke ons wordt ontnomen; die kinderen
  • verwerken/staande houden ten aanzien van valse beschuldigingen
  • je het uiteindelijk niet meer trekt, de rek is er letterlijk en figuurlijk uit
  • maar ook de volwassen kinderen die vastlopen en zich ziek melden vanuit een latente pijn
  • Verslechterde sfeer binnen het bedrijf/de afdeling waar die ouder werkt; scheve ogen, gedoe omdat anderen het werk moeten gaan doen, geen begrip, schaamte, onderlinge verschillen doordat er natuurlijk ook verstotende mensen bij dat bedrijf werken.

Pitch:

Nog niet zo lang geleden vond niemand er wat van als de kinderen zonder gordel op de achterbank werden vervoerd door 2 rokende ouders voorin… Ziet u dit nu eens voor u, als u nu zo’n auto langs ziet komen, dan…

Op dit moment verliezen 2 kinderen per uur het contact met een uitwonende ouder, wiens ouderschap niet ter discussie stond voordat de ouders uit elkaar gingen. Dat zijn 16.000 kinderen per jaar. Zo’n 1 miljoen volwassenen zijn er alleen al in Nederland, die te kampen hebben met een trauma door een loyaliteitsconflict in hun jeugd. 1 op de 5 volwassenen geboren tussen 1970 en 1990 heeft geen contact met vader.

Op dit moment is de verhouding 80% vader, maar de moeders maken een grote inhaalslag. Typ maar in: kind-verklaart-tegen-ouder en duik in de vreselijke wereld die ouderverstoting heet.

Sta eens stil bij deze cijfers en bij het leed wat daarbij komt kijken. Ouders en diens vrienden en familie die worden/zijn uitgebannen. De impact van alle valse beschuldigingen en het letterlijk en figuurlijk uiteindelijk met lege handen staan. (Schulden, verlies van woning, verlies sociale contacten, verslavingen)

Wij werken vreedzaam aan bewustwording, waarbij natuurlijk goed nagedacht is over passende oplossingen. KWESTIE VAN WILLEN EN DOEN. Iedereen kent wel iemand die. Wij zien graag dat iedereen zich bewust is, maar zich ook in dit fenomeen; ouderverstoting, gaan verdiepen opdat zij leren hoe zij de werknemer kunnen ondersteunen. Wij hopen dat deze beroepsgroep aan de bel gaat trekken bij hun brancheorganisaties en werkgeversorganisaties, daar dit gegeven ten koste gaat van de productiviteit en een bedrijf onnodig op onkosten drijft wegens verzuim!

OOK U HEBT DE KEUZE EEN POSITIEF VERSCHIL TE MAKEN.

Nota bene; wij garanderen dat wij ons netjes en rustig gedragen, geen discussies aangaan. Wij zijn zeker geen ‘geel hesje’. Het is een stille maatschappelijke ramp, die opgelost kan worden. 

Vriendelijke groet,

Annemarie van Mackelenbergh
Voorzitter 
Stichting Écht Scheiden Zonder Schade


Op 10 okt. 2019, om 11:49 heeft Lara van Leeuwen het volgende geschreven:

Beste Annemarie,

Dank voor je uitgebreide mail. Helaas kunnen we geen gehoor geven aan jouw verzoek. Flyeren is sowieso niet toegestaan op het event ook niet door onze (betalende) partners.

Daarnaast is het een ondernemersevent en past een dergelijke flyer niet in de goodiebag.

We hopen je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Veel succes met dit initiatief.

Met vriendelijke groet,

Lara van Leeuwen
Sr. Content & Media Strateeg | IMPACT


Van: Annemarie van Mackelenbergh OVS 
Datum: donderdag 10 oktober 2019 om 12:12
Aan: Lara van Leeuwen
CC: Wouter, Jan Bartelings 
Onderwerp: Re: MKB ondernemerscongres

Dag Lara, 

Wat een teleurstellende reactie, waarbij ik mij afvraag of je dit hebt overlegd met Wouter.

Ik kan begrijpen dat een banner te veel gevraagd is. Dat het uitdelen bij de ingang ook niet kan, is jammer. Maar dat wij zelfs geen flyer in de ‘goody bag’ mogen doen, terwijl het zo’n groot maatschappelijk probleem is en met name het MKB de prijs weer eens betaalt, ervaar ik als een gemiste kans. Te meer daar wij gerechtigd zijn te flyeren ‘op straat’ . Ik heb mij uiteraard geïnformeerd bij de gemeente.

U kunt een positief verschil maken. Het is zo erg jammer dat enkele individuen bewustwording in de weg staan, ik kan mij niet voorstellen dat u daar ook bij hoort.

Hopelijk komt u terug op uw besluit en slaan wij de handen in één.

Vriendelijke groet,


Van: Lara van Leeuwen
Onderwerp: Antw: MKB ondernemerscongres
Datum: 10 oktober 2019 om 15:10:17 CEST
Aan: Annemarie van Mackelenbergh OVS 

Beste Annemarie,

Wij vinden dit initiatief niet passen bij het MKB Ondernemerscongres dit heeft niets te maken met bewustwording.

Nogmaals, wij wensen u veel succes met deze actie.

Met vriendelijke groet,

Lara van Leeuwen
Sr. Content & Media Strateeg | IMPACT


Er volgen nog wat telefoontjes en ‘ik zal kijken wat er mogelijk is, ik mail wel’, om vervolgens ronduit te horen dat de organisatie geen zin heeft in huishoudbeurs-taferelen(???)

Al met al, dan maar weer informeren bij de gemeente Den Bosch met betrekking tot de plaatselijke regels omtrent flyeren. Het mag en kan, met een klein addertje onder het gras; niet aan bestuurder. Maar ja, die staan toch stil voor de slagbomen. Een aantal ouders zijn gekomen en zoals altijd mail ik die van te voren ‘een instructie’

Die dag hebben wij hopelijk aardig wat MKB’ers kunnen bereiken. Het was erg teleurstellend dat iemand van de Brabanthallen de ouders verzocht te stoppen met flyeren. Ze hinderden niemand. Toch hebben wij aardig wat mensen van de A5 flyer kunnen voorzien. Daar kwam ik, als betalende bezoeker, en een tas vol met A5 flyers, achter, toen ik het gesprek aan ging met wie er maar voor open stond.

‘We hebben ‘m al, ligt in de auto!’

Ook hier weer, iedereen kent wel iemand die… Ik heb zelfs vaders gesproken die verbaasd waren om te horen dat wat hen overkomt, ook andere ouders overkomt…

Ik heb ook met jongeren gesproken, onze toekomst en hopelijk heb ik 1 jonge vrouw kunnen motiveren te kijken naar de verbroken relatie met haar vader.

 

Ik ben even op de schouders getik door Jan Bartelings, de andere man van RTLZ, maar hoe hard ik ook gezocht heb, Lara en Wouter heb ik de hand niet mogen schudden en dat is heel erg jammer, daar ik hoop dat het niet langer individuen zijn die bewustwording tegen proberen te houden.

Het gesprek met Jan Barteling heeft mij er niet van weerhouden onverminderd aandacht te vragen voor ouderverstoting, het resultante van de complexe scheiding als niet daadkrachtig, meteen, korte metten wordt gemaakt van mensen die hun kind opofferen aan hun ego.

Het thema was dit keer ‘Hart voor de zaak’. Heb als ondernemers oog en hart voor jouw scheidende werknemer, ook uit eigen belang, uitval is duur betaald en te voorkomen.

Zo verdrietig, hoe veel herkenning ik weer heb mogen ontmoeten, het is stuitend en dat moet veranderen. Zeker als de MKB’er weet dat deze extra hard wordt getroffen door deze maatschappelijke misstanden.

En het blijft apart; als ik spreek met mensen die verstoten worden of zelfs als kind een ouder verstoten hebben, dan zijn dat open, eerlijke gesprekken. Maar als ik in gesprek ben met een verstotende ouder, heb ik dat zo door. Bij hen hoef je echt niet te vragen of zij bijvoorbeeld kinderen hebben, laat staan of ze gescheiden zijn, of kinderen van gescheiden ouders zijn. Als of ze door een wesp worden gestoken, schieten ze meteen in de verdediging en schermen ze met hun privacy…